De vertaling van Aikido is "de weg van het samenkomen met Ki" en is een Japanse krijgs discipline en heeft een filosofische inslag. Morihei Ueshiba ontwikkelde het in het begin van de 20e eeuw. Hij werd door aikidoka's de grote meester  genoemd (O'Sensei). Hij liet zich inspireren door de technieken van krijgskunsten zoals kenjutsu, Daito ryu jiu jitsu en jiujitsu en van de Japanse samoerai. Ook voegde Ueshiba een morele waarde toe aan de kunst van aikido, ontleend aan de toen nieuwe Japanse religie Omoto-kyo.

Wat betekent Aikido
Ai is Japans voor "harmonie" of "liefde". Ki betekent "energie". en Do betekent "weg" in de zin van levensweg. Het woord Do verwijst naar de krijgskunst; en geeft aan wat  het uiteindelijke doel is. (Judo of Kendo. Aikido "de weg van harmonie met Ki". De betekenis van O'Sensei verwijst naar de filosofie en de uitvoering van technieken van aikido. Ki heeft zijn oorsprong in de Chinese cultuur, waar het Chi genoemd wordt, (Chi Gong of Tai Chi). Ki wordt vertaald als richting die een aanvaller heeft ingezet.


Een beoefenaar van Aikido wordt aikidoka genoemd de technische omschrijving van Aikido is de ingezette aanval ombuigen zodat deze zich naar de aanvaller keert. Het heeft niets met het stoppen van de aanval te maken.

 

Kleding
Een Aikidoka heeft als kleding een Aikido pak (gi, keikogi of dogi) een obi (band) en afhankelijk van zijn dan graad een Hakama (broekrok), zari (slippers) maken het Aikido pak compleet.